Mujeres de México en Elx (Espanya)

getattachment.jpg

El passat dijous, 8 de novembre l’ONG Narova va convocar als mitjans de comunicació de la ciutat, en el Casal Jaume I d’Elx per a Roda de Premsa sobre…..

L’ONG il·licitana Narova, dedicada a la cooperació internacional amb Amèrica Llatina, ha convidat a la nostra ciutat a tres representants de la lluita que viuen les dones a Mèxic

Són Yolanda Castro, presidenta de l’organització «Terra de Dones», de Chiapas, Nadín Reyes, filla de desaparegut i representant del comitè de familiars «Fins a Trobar-los» d’Oaxaca, i Rosalinda Santís Díaz, coordinadora de l’Àrea de Salut de «Terra de Dones». Estan realitzant una gira per Europa per a fer pública la situació en la qual viuen els moviments socials i de dones en la república mexicana. Ruth Adsuar, presidenta de Narova, ha estat la seva amfitriona en la ciutat.

Yolanda Castro, presidenta de «Terra de Dones» de Chiapas, denuncia les reiterades violacions dels drets humans a Mèxic des de l’accés al poder dels quals defineix amb «la ultraderecha representada per Vicente Fox i Felipe Calderón». Castro xifra en més de 1.000 els presos polítics, i en 6.000 les dones desaparegudes entre 1999 i 2004. En Chiapas denuncia 122 desapareguts i la tornada de la «guerra bruta» amb violacions i tortures. A més rebutjada la imposició de Pla Mèxic perquè representa la militarización de les dues fronteres i la presència de tropes americanes en territori mexicà.

Nadín Reyes és filla d’Edmundo Reyes Amaya, desaparegut des del 25 de maig de 2007, al costat de Gabriel Alberto Cruz Sánchez. És una de les impulsores del Comitè de familiars «Fins a Trobar-los» l’objectiu dels quals és denunciar les desaparicions forçoses d’activistes socials

Rosalinda Santís Díaz és indígena. Coordina l’àrea de salut de «Terra de Dones», un moviment cooperativo destinat a millorar les condicions de vida de les dones en Chiapas. Per a Santís, el desenvolupament de la regió està lastrado pel creixent procés d’emigració de famílies completes o de marits que deixen a les dones soles. Mà d’obra barata i preus baixos per als seus productes són factors determinants de l’èxode que es viu en Chiapas. A això cal afegir les manques sanitàries, especialment en les comunitats indígenes, desateses per part de l’Estat.

Narova és una organització no governamental il·licitana que pretén participar des d’Elx en el enfortiment de lideratges femenins i en el procés organizativo de les dones, desenvolupant noves metodologies de capacitación tècnica i d’educació popular amb perspectiva de gènere.

Les participants són dones indígenes que viuen en una de les regions més difícils i complexes de l’Estat de Chiapas. No obstant això i malgrat això, les pròpies dones han buscat alternatives per a la seva vida, i des de Narova volen caminar amb elles. Ruth Adsuar és la seva presidenta.

getattachment2.jpg

No comments yet

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: